Lean Six Sigma Champion (leidinggeven aan Lean Six Sigma)

Lean Six Sigma Champion (leidinggeven aan Lean Six Sigma)

Deze cursus wordt beoordeeld met een 8.8

Prijs: €735,38

Gratis brochure aanvragen
Opleidingen worden aangeboden in samenwerking met Springest

Lean Six Sigma Champion (Leidinggeven aan Lean Six Sigma)

De Champion opleiding is speciaal bedoeld voor leidinggevenden. In deze 2-daagse training worden de inhoud, achtergrond en de belangrijkste instrumenten van Lean Management en Six Sigma behandeld, zodat jij als manager voorbereid bent op het Lean (Six Sigma) programma dat binnen jouw organisatie plaats gaat vinden.

Resultaat

Na deze twee dagen weet je wat er van jou als manager wordt verwacht bij het implementeren van Lean Six Sigma. Ook ben je in staat om op te treden als opdrachtgever bij Lean Six Sigma projecten die worden uitgevoerd binnen jouw organisatie en kun je de Green en Black Belts inspireren en ondersteunen bij het uitvoeren van deze projecten. Je verstaat de taal van de Green en Black Belts en weet de juiste vragen te stellen, waarmee je de haalbaarheid van ieder project kan beoordelen op vaste momenten.

Programma

Tijdens deze opleiding komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • Achtergrond Lean Management;
 • Achtergrond Six Sigma;
 • Toolbox Lean Six Sigma:
  • Voice of the Customer / Voice of the Process;
  • Value Stream Mapping;
  • 8 verspillingen;
  • One-piece-flow.
 • Leiding geven aan Lean Six Sigma:
  • Projectaanpak volgens DMAIC;
  • Lean Six Sigma projectorganisatie;
  • Rol van de opdrachtgever;
  • Tollgate reviews;
  • Dagstarts & Kaizen-events;
  • Valkuilen en tips voor een succesvol Lean Six Sigma project;
  • Omgaan met weerstand;
  • Change Acceleration Proces (CAP-model):
   – Borgen van veranderingen;
   – Een cultuur van continue verbeteringen creëren.

Praktische informatie

Voor wie?

De training is bedoeld voor midden en hoger management dat (op termijn) op gaat treden als opdrachtgever voor Lean Six Sigma projecten. Het niveau van de training is MBO+ / HBO werk- en denkniveau.

Duur

De training duurt twee dagen. Tussendoor is er een gezamenlijke lunch.

Certificering

Na afloop van de training ontvang je een certificaat van deelname aan de training ‘Leidinggeven aan Lean’.

Trainers

Alleen ervaren (Master) Black Belts verzorgen bij ons de Champion trainingen. Vanwege hun jarenlange praktijkervaring en doordat zij zelf ook Lean Six Sigma projecten uitvoeren kunnen zij uit eigen ervaring putten bij het geven van voorbeelden over de toepassing van Lean Six Sigma.

In-company

Wil je de Champion training graag in-company volgen? Geen probleem. Wij stemmen dan het programma af op jouw organisatie en specifieke wensen.

Investering

De kosten voor deelname zijn €795 per persoon. Dit is inclusief alle trainingsmaterialen, theorie-examen, het ‘Leidinggeven aan Lean’ certificaat en andere faciliteiten zoals lunches, drankjes etc.

Over Lean

Lean Management is een methode om verspillingen in processen te elimineren. Six Sigma gebruikt statistische gegevens om door middel van analyses de fouten in een proces te verminderen. Samengevoegd heet deze methodiek Lean Six Sigma. Het wordt al sinds de jaren ’60 van de vorige eeuw toegepast en is sinds een jaar of 20 ook bekend in Nederland. 

Hoe gebruik je Lean Six Sigma?

Allereerst is het belangrijk om precies te weten wat het is. Hierboven is het al kort beschreven, maar weet jij bijvoorbeeld hoe je deze statistische analyses precies uitvoert of welke vormen van verspilling (het zijn er maar liefst 8) precies worden onderscheiden? 

Daarvoor is het van belang om eerst een training te volgen. De meest bekende basistraining heet de Lean Six Sigma Yellow Belt training.  In deze training van een dag, leer je de meest bekende instrumenten uit de Lean Toolbox en leer je daarnaast hoe Six Sigma precies werkt. Echter als je zelf echt met Lean Six Sigma aan de slag wil, volg dan een Green Belt training. Dit is een training voor aankomend projectleiders. In deze training leer je precies hoe je een Six Sigma statistische analyse maakt met het programma Minitab. Nog een stap verder dan de Green Belt is de Black Belt. Dit is tegelijkertijd het hoogst haalbare niveau in de officiële Belt structuur, zoals bedacht door de grondlegger van Six Sigma: Motorola. 

Draagvlak is belangrijk

Lean Six Sigma is in feite een gereedschapskist met allemaal instrumenten om processen te verbeteren. Eigenlijk ben je nooit klaar, er valt altijd wel iets nieuws te verbeteren. Een bekende uitspraak van Lean is: “Je gaat pas nieuwe verbeteringen zien, als je andere hebt doorgevoerd”. Het is dus een continue proces. Het is dan ook belangrijk, dat iedereen in de organisatie het belang van Lean Six Sigma inziet en dat iedereen er mee aan de slag wilt. Daarnaast is het helemaal belangrijk om iedereen ook enthousiast te houden. Op deze manier wordt het een onderdeel van de cultuur en breng je een blijvende verandering teweeg. 

Verschil tussen Lean Six Sigma en Agile

Agile en Scrum zijn de nieuwste woorden die zijn toegevoegd aan het management jargon. Vaak worden ze in een adem genoemd met Lean. Klopt dit wel, zijn het vergelijkbare methodes of juist helemaal niet? De overeenkomstigheid tussen Scrum en Lean is, het continue aanpassen (Agility). Echter waar Scrum zich focust op het uitvoeren van projecten, daar houdt Lean Six Sigma zich bezig met processen. Projecten zijn in principe, eenmalig en processen zijn er altijd. 

Lean Six Sigma Champion (leidinggeven aan Lean Six Sigma)

Deze cursus wordt beoordeeld met een 8.8

Prijs: €735,38

Gratis brochure aanvragen
Opleidingen worden aangeboden in samenwerking met Springest