Presenteren en Data Storytelling

Presenteren en Data Storytelling

Deze cursus wordt beoordeeld met een 9.8

Prijs: €549,00

Gratis brochure aanvragen
Opleidingen worden aangeboden in samenwerking met Springest

Data spreekt, maar spreekt het ook op zichzelf? Deze ééndaagse beginnercursus plaatst de cursist in de steeds groter wordende wereld van het vertellen van verhalen en daagt hen uit hoe ze de rol van vertelling zien en hoe ze deze kunnen leren waarderen binnen data analyse. Deze zeer praktische en collaboratieve cursus is gestructureerd om een gesystematiseerde benadering te bieden voor het effectief communiceren van gegevens. Onze filosofie: achter elk succesvol dataverhaal staat een nog effectievere verhalenverteller!

Over de cursus Storytelling with Data

Deze cursus combineert datageletterdheid met strategische communicatielessen om u te helpen de vaardigheden te ontwikkelen die nodig zijn om gegevens binnen uw team te verwerken. Tijdens deze cursus nemen onze ervaren trainers je bij de hand en laten ze zien hoe je als groep succesvoller zinvolle informatie uit data kunt halen en de validiteit van deze inzichten kunt beoordelen.

Uw doel bij het communiceren van gegevens is om uw publiek tot actie aan te zetten. Daarom worden dezelfde technieken die gebruikt worden om een goed verhaal te vertellen – structuur, conflictoplossing, emotie, inzicht – opnieuw geïntroduceerd binnen een dataframework. Hier leer je boeiende verhalen te maken die je publiek helpen om niet alleen informatie te visualiseren, met grafieken of diagrammen, maar om geraakt te worden door je verhaal en zich geïnspireerd te voelen door je inzicht.

Storytelling with Data biedt een cruciale introductie in de wereld van data storytelling met de nadruk op het verhaal en waarom het ertoe doet. Gecombineerd met datavisualisatie zoals die worden gegenereerd door de data analyse taal Python, geeft dit framework je de kracht om ruwe data om te zetten in impactvolle en zinvolle wijsheid voor je publiek.

Leerdoelen Storytelling with Data

 • Verbind gemeenschappelijke storytelling met data analyse. Vergemakkelijk de overgang van de dagelijkse praktijk van storytelling naar de meer specifieke beperkingen van het communiceren van data-inzichten. Door kernelementen van een succesvol verhaal uit te tekenen en toe te passen op uw proces van data-interpretatie, kan storytelling met data een tweede natuur worden.

 • Inleiding tot datavisualisatie met Python. Nadat we hebben geleerd hoe we storytelling-technieken kunnen toepassen in een data-analyseomgeving, moedigen we het verhaal aan met een zinvolle visualisatie met Python. Er wordt een kort overzicht gegeven van concrete tools voor het toepassen van de principes van datavisualisatie. Deze hulpmiddelen omvatten grafiekkeuze, kleurentheorie, variabelekeuze, gegevensaggregatie en onzekerheid. Je hebt geen ervaring nodig met de programmeertaal Python.

Voor wie is de Storytelling with Data cursus?

We wilden een andere benadering van storytelling bieden met data die voor iedereen toegankelijk was, specifiek gericht op de kunst van het verhalen vertellen, en die niet gericht was op een bepaald stuk software. Om die reden is deze cursus bedoeld voor zowel de beginner als voor de meer ervaren. Deze cursus is voor jou als je:

 • Datageletterd wilt worden.
 • Conclusies wilt leren trekken op basis van data.
 • Een goede aanpak wilt leren van data analyse.
 • Al analyses uitvoert maar deze niet kan vertalen naar actie.

Cursusinhoud Storytelling with Data

Gegevens laten spreken

 • Verkennende versus verklarende analyse: Er wordt een korte discussie gevoerd over het verschil tussen verkennende en verklarende analyse. In het bijzonder benadrukken we de plaatsing van het verhaal in dit proces.
 • Een discussie over de dynamiek van het feit versus fictie-debat: “De vier niveaus van feiten”.

Kader voor het vertellen van verhalen

 • De kracht van verhalen is inzicht: Hier beginnen we de kern van storytelling te naderen: wat is inzicht? Kunnen we objectief tot inzicht komen?
 • Even oefenen: je eigen verhaal maken. Kun je onze sjablonen gebruiken om ons te overtuigen van een echt verhaal dat je zojuist hebt verzonnen? Probeer het nu eens met enkele “echte” beperkingen.

Storytelling toepassen op datasets

 • Visualisatiebenaderingen: We bespreken verschillende benaderingen van visualisatie en de impact die ‘narratief’ heeft op onze keuzes. Welke grafiek is bijvoorbeeld het meest geschikt om de hoofdplot in je verhaal te visualiseren? Dit kan een staafdiagram, lijndiagram of meer geavanceerde grafieken zijn, zoals interactieve grafieken.
 • Vooringenomenheid detecteren: Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we waarheidsgetrouw zijn terwijl we de verleidelijke instrumenten van verhalen gebruiken? We kunnen dezelfde dataset op vele manieren visualiseren. Elk van deze visualisaties kan een ander verhaal afdwingen. We bespreken hoe u eerlijk kunt blijven over uw bevindingen en creëren ruimte voor objectieve discussies over resultaten. Het is bijvoorbeeld belangrijk om duidelijk te zijn en weg te blijven van dubbelzinnigheid. Het is belangrijk om rekening te houden met het niveau van datageletterdheid in uw publiek.
 • Ontwerpen voor publieksfocus: Nu vertellen we niet voor niets een verhaal. De impact van publiek en design komt hier aan bod. De kleurkeuze is een voorbeeld van een visuele aanwijzing die de interpretatie van uw visualisatie beïnvloedt. Tot slot is het altijd belangrijk om aandacht te besteden aan je publiek en hun hersens niet te overladen met input.

Oefeningen

 • We eindigen met oefeningen. Er worden enkele casestudies uitgevoerd en de cursist wordt gevraagd om (1) een verhaal te maken, (2) de juiste visualisatie te selecteren en (3) je inzicht succesvol te presenteren.

Extra informatie over de Storytelling with data cursus

 • De cursussen worden gegeven in kleine groepen van maximaal 5 personen. Dit doen wij omdat wij geloven dat persoonlijke aandacht voor de beste leerervaring zorgt.
 • Voor deze cursus heb je een eigen laptop nodig. U hoeft vooraf geen software te installeren.
 • Naast de hoofdtaal Nederlands zal er tijdens de cursus ook Engels gesproken worden.
 • Tijdens de cursus zal er een lunch worden voorzien. Heb je dieetvoorkeuren? Laat het ons weten! Dan zorgen wij voor een aangepaste lunch.

Presenteren en Data Storytelling

Deze cursus wordt beoordeeld met een 9.8

Prijs: €549,00

Gratis brochure aanvragen
Opleidingen worden aangeboden in samenwerking met Springest