Je excuses aanbieden lastig?
Heb je ‘t ook gezien? De klap die Will Smith uitdeelde aan Chris Rock tijdens de Oscar-ceremonie? Smith sloeg Chris Rock nadat hij een grap maakte over het haarverlies van zijn vrouw Jada Pinkett-Smith. Het incident is breed uitgemeten door diverse media. Smith zelf heeft zich al (natuurlijk ook online) verontschuldigd voor zijn acties door een emotionele video op Instagram te plaatsen.
In een wereld waarin alles zo’n beetjes online komt te staan, kan het soms lastig zijn om ‘sorry’ te zeggen. Caroline Plumer, therapeut bij CPPC London geeft tips om sorry te zeggen, hoe moeilijk dat soms ook is.
Neem de tijd voor zelfreflectie
‘Neem even de tijd om na te denken over wat je anders had kunnen doen en hoe je ervoor zou kunnen kiezen om je in de toekomst te gedragen’, zegt Caroline.
Als de emoties hoog oplopen, kan het moeilijk zijn om te zien waar je de fout bent ingegaan. Schiet daarom niet meteen in de verdedigingsstand (voorkom woede en daarmee ook een eventuele vechtreactie).
Neem je verantwoordelijkheid
Als je een fout hebt gemaakt, kan je natuurlijke reactie zijn om uit te leggen waarom je zo hebt gehandeld. Toch kan dit slecht uitpakken tijdens een verontschuldiging omdat het lijkt alsof je geen verantwoordelijkheid neemt.
Caroline zegt: ‘Verontschuldig je zonder je gedrag te rechtvaardigen of te ontkennen door er een ‘maar’-uitspraak op te volgen (bijv. ‘maar ik was echt gestrest die dag’, ‘maar je had me echt van streek gemaakt’).
‘Dit soort taal klinkt eerder als een excuus dan als een verontschuldiging.’
Repareer je fout
‘Een verontschuldiging is goed, maar het verandert of herstelt niets van wat er is gebeurd’, zegt Caroline. ‘Sta open om te bespreken wat je kunt doen om de situatie te verbeteren of goed te maken.’ En kom die afspraken dan ook echt na.
Wees oprecht
Caroline zegt: ‘Als je geen spijt hebt, of niet van plan bent om je gedrag in de toekomst te veranderen, wees dan bereid om je beweegredenen voor het niet aanbieden van je excuses ook toe te lichten.
Verontschuldigingen die niet echt zijn, leiden namelijk alleen maar tot verdere conflicten omdat je gedrag toch niet gaat veranderen. Je creëert zo alleen maar meer wantrouwen bij de ‘tegenpartij’. Met oprechtheid scoor je beter.
Bron en meer lezen via Metro
Volg ons