Multitasken: Hoe vaker iemand multitaskt, hoe slechter hij/zij erin is
Je favoriete soap volgen terwijl je ondertussen even je Facebook checkt, je avondmaal verorbert en ondertussen nog een sms’je leest van je beste vriendin. Tegenwoordig zijn we met honderd zaken tegelijk bezig. Al levert het ons uiteindelijk niet veel op. Hoe vaker iemand immers multitaskt, hoe slechter hij of zij erin is, dat zeggen wetenschappers van de Universiteit van Utah.
Voor de studie lieten de onderzoekers 310 psychologiestudenten een enquête invullen waarbij gepeild werd naar hun huidige multitaskkwaliteiten. Daarnaast moesten ze ook testen afleggen waarbij gevraagd werd om al telefonerend een auto te besturen. Wat bleek? De studenten die het vaakst multitasken, schatten hun capaciteiten het hoogst in, terwijl ze er uiteindelijk het minste van bakken.
“Mensen die regelmatig multitasken hebben het gevoel dat ze hier beter in zijn dan gemiddeld. Dit is niet het geval, integendeel. Vaak scoren ze zelfs slechter dan anderen”, aldus onderzoeksverantwoordelijke professor David Strayer. Maar liefst 70 procent van de deelnemers schatte zichzelf beter in. Opvallend was dat het merendeel hiervan erg impulsieve of sensatiezoekende mensen waren.
Gevaarlijk
Met hun nieuwe studie, willen de onderzoekers vooral wijzen op het gevaar dat autorijden en tegelijk telefoneren met zich meebrengt. Personen die het vaakst multitasken, doen dit immers voornamelijk omdat ze makkelijk afgeleid zijn en moeite hebben om zich op één iets te focussen. Hoewel ze zelf denken uitstekende multitaskers te zijn, is dit in de praktijk niet (altijd) het geval. Gevolg? Hun risico op een autobotsing neemt aanzienlijk toe.
Voldoening
Uit eerder ondezoek bleek bovendien al eens dat multitasken niet goed is voor de kwaliteit van de afzonderlijke taken die we uitvoeren. Mensen halen dan wel voldoening uit het feit dat ze verschillende dingen tegelijk kunnen, uiteindelijk verwarren ze de voldoening met productiviteit. Zo voelen we ons gelukkig als we een mailtje sturen en ondertussen naar een leuk programma kijken op tv, waardoor we ‘vergeten’ dat we eigenlijk niet zo effectief gewerkt hebben.
Agressief
Als klap op de vuurpijl maakt multitasken ons ook nog agressiever, zo schreef gedragswetenschapper Alan Keen. Hij stelde zich hierbij de vraag waarom mensen in grote steden vaker kwaad zijn: “De druk van een chaotische stad, een hechtische baan, multitasken en het ouderschap zorgen voor chemische veranderingen in de hersenen. Dit zorgt ervoor dat we chronisch stresshormonen in ons lichaam hebben, waardoor we agressiever en impulsiever reageren. Uiteindelijk lopen we zo meer risico op hart- en vaatziekten.”
Volg ons