Onderhandelen
Onderhandelen doe je overal. Op je werk, thuis, in de winkel en misschien ook wel in de kroeg. SecretaresseNet heeft wat praktische informatie en tips voor je op een rijtje gezet.
De voorbereiding
- Let op je houding tijdens het gesprek deze moet rustig en zelfverzekerd zijn.
- Ga niet meteen in de aanval, dat werkt namelijk averechts.
- Blijf rechtop zitten. Gebaren maken is prima, maar niet teveel.
- Kijk je gesprekspartner recht in de ogen, maar ga hem of haar niet aanstaren. Als het gesprek met meerdere personen plaatsvindt, zorg dan dat je met iedereen oogcontact houdt. Als je dat niet doet dan kan dat ertoe leiden dat anderen zich buitengesloten voelen.
- Ga niet recht tegenover je gesprekspartner zitten, want dan ontstaat het gevoel dat je ook figuurlijk ‘recht tegenover elkaar staat’.
- Zorg dat je uitgerust bent als je aan het gesprek begint.
- Zoek ook van tevoren uit wat een gangbaar salaris is voor jouw functie, bijvoorbeeld via Salarischeck
- Bedenk wat je aan secundaire arbeidsvoorwaarden wilt. Secundaire arbeidsvoorwaarden zijn onder andere scholingsfaciliteiten, spaar en verlofregeling, kinderopvangregeling, een auto van de zaak en/of andere reiskostenvergoedingen.
Het gesprek
- Leg niet direct je looneis op tafel. Elke onderhandeling begint met een luchtig praatje om het ijs te breken. Doe daar een beetje aan mee en begin niet direct met jouw eisen.
- Geef daarna dan je startbod en onderbouw het. Je noemt dan natuurlijk jouw toegevoegde waarde voor het bedrijf en je werkervaring.
- Wees niet ongeduldig. Laat de tegenpartij wennen aan jouw voorstel. Waarschijnlijk komt hij met zijn eigen startbod. Reageer daar ook rustig op, ook al is dat erg laag. Aan de andere kant hap je ook niet te snel toe op het eerste bod; er zit vast nog wel wat meer in.
Vragen van de werkgever
- Wat is je huidige salaris?
- Ben je bereid om (voor een deel) op provisiebasis te werken?
- Hoe belangrijk vind je het salaris?
- Wat zou je over vijf jaar willen verdienen?
Een werkgever kan ook vragen wat je huidige salaris is en je vragen of je dat kunt bewijzen door een recent loonstrookje te overhandigen. Je zou hierop kunnen zeggen dat je dat niet zo belangrijk vindt omdat je er nu op vooruit wilt gaan, maar bluf nooit! Als je door de mand valt, verslechter je namelijk je positie. Als je het toch niet kunt laten, ga dan eerst na of de onderhandelaar de mogelijkheid heeft jouw huidige salarisgegevens na te trekken. Dat is bijvoorbeeld het geval als je ambtenaar bent.
Na het gesprek
Heb je overeenstemming bereikt? Dan komt het gesprek met de arbeidsvoorwaarden. Wat er allemaal in de arbeidsovereenkomst moet staat vind je op de pagina over de arbeidsvoorwaarden.
Volg ons