Ondernemingsraad
Elk bedrijf in Nederland met 50 of meer werknemers is verplicht een ondernemingsraad te hebben. Als de onderneming kleiner is en wanneer het personeel dat wil, dan moet men een personeelsvertegenwoordiging instellen. Deze vertegenwoordiging heeft dan ook een aantal bevoegdheden. De rechten die een OR heeft, zijn:
Adviesrecht
speelt bij besluiten die financile, economische of organisatorische gevolgen hebben voor de onderneming. De directie moet dan eerst advies inwinnen bij de OR en zij moeten het advies ook serieus meewegen in de besluitvorming. Als de directie afwijkt van het advies van de OR dan moeten zij dit schriftelijk motiveren en een maand wachten tot het besluit van de directie alsnog uitgevoerd mag worden.
Instemmingsrecht
dit recht heeft betrekking op personele regelingen, bijv. over de arbeidsomstandigheden of over de werktijden. De directie moet hierbij instemming hebben van de OR. Als de OR niet instemt met het voorstel, dan moet de directie een gerechtelijke procedure aanspannen om haar besluiten uit te voeren.
Initiatiefrecht
de OR kan de directie voorstellen doen over zaken die de onderneming betreffen. In de praktijk zal de directie zich zoveel mogelijk aan de regels houden, omdat de OR de mogelijkheid heeft om te klagen bij een vakbond of ondernemingskamer en dat brengt vaak veel negatieve publiciteit met zich mee.
In de Wet op de Ondernemingsraden (WOR) zijn de regels vastgelegd waaraan de OR en directie zich moeten houden.
Volg ons