Zo kies je een passende secretaresse opleiding

Een secretaresse opleiding kiezen is niet heel gemakkelijk. Het aanbod is enorm en de kosten zijn zeer uiteenlopend. Om het kiezen van een opleiding wat gemakkelijker voor je te maken, hebben we een handige checklist voor je opgesteld. De wereld om ons heen verandert razendsnel. En jouw kennis, vaardigheden en andere skills moeten hierbij wel aan blijven sluiten. Volg de stappen op het lijstje en maak dan een keuze.

  • Wat is je doel ten aanzien van je carrière? Wil je blijven doen wat je altijd al deed of wil je over een tijdje ook iets anders gaan doen?
  • Wat vind ik interessant? En wat kan ik goed? Zet dit op een lijstje en bespreek dit met jouw leidinggevende. Zorg ook dat je werkgever van jouw extra kennis wijzer wordt, dan zijn zij eerder geneigd om ook mee te betalen aan je opleiding.
  • Oriënteer je op verschillende varianten, zoals bijvoorbeeld ‘secretaresse’, ‘managementassistent’ of ‘management support’. Je krijgt dan mogelijk ook een ander aanbod om te vergelijken. En daar kan best iets interessants bij zitten.
  • Oriënteer je op de verschillende opleiders en zoek op Google naar ervaringen van andere studenten. Hebben zij goede ervaringen met een bepaalde opleider?
  • Zijn er verschillende opleiders die ongeveer dezelfde opleiding aanbieden? Vergelijk de instellingen dan op een aantal andere zaken zoals locatie, toelatingseisen, prijs en/of erkenningen.

Waar kan je je oriënteren?

Je kunt je via diverse websites oriënteren op beroepen en opleidingen. Op SecretaresseNet vind je ook een heel handig overzicht. Van een cursus notuleren tot een cursus persoonlijke effectiviteit en van een volledige Hbo-opleiding tot een training op het gebied van Social Media. Er staat vast een passende secretaresse opleiding voor je bij.

Erkenning of certificering?

Hoe weet je nu of een opleider erkend is door het ministerie of niet? Je kunt dit heel gemakkelijk controleren op de website van de rijksoverheid. Daarnaast zijn er ook andere erkenningen, zoals bijvoorbeeld Cedeo. Cedeo is een onafhankelijke certificerende instantie voor aanbieders van opleidingen, cursussen en trainingen. Op basis van periodiek klanttevredenheidsonderzoek krijgt een instantie al dan niet een erkenning. Als je wilt nakijken welke instellingen een Cedeo erkenning hebben, dan kun je dan gratis nakijken in het register.

Daarnaast heb je ook nog verschillende branche diploma’s. Denk hierbij aan bijvoorbeeld NIMA, IPMA of Prince2 (en diverse branches in de techniek). En dan heb je ook nog de maatschappelijke erkenning. Geen gemakkelijke keuze. Denk er dus goed over na. Kijk online naar ervaringen en bespreek het met leidinggevende of een vriend(in) of familielid.

Online vergelijken

Er zijn ook diverse vergelijkingswebsites beschikbaar. Denk hierbij aan bijvoorbeeld Springest of Studiekeuze123.nl.

Online leren

Steeds meer opleidingsinstituten bieden hun trainingen en/of cursussen online aan. Het vraagt de nodige discipline, maar het kan zeker heel prettig zijn. Het scheelt veel reistijd en je kunt je eigen tempo vaak bepalen.

Tip: bekijk (indien beschikbaar) een online demo. En is er ook een duidelijk opleidingsprogramma beschikbaar? Krijg je begeleiding? Hoe gaat dit precies in zijn werk? Allemaal vragen die je kunnen helpen met jouw keuze.

De toekomst

Het is en blijft onderwerp van gesprek: de toekomst van het secretaressevak. Hierover hebben we al vaak geschreven. Hoe (on)zeker dit ook is: blijf de ontwikkelingen in het vakgebied volgen en blijf open staan voor veranderingen, want stilstand is achteruitgang.

Secretaresse opleiding

Lijkt het jou een uitdaging om als secretaresse aan de slag te gaan? Bereid jezelf dan voor met een opleiding secretaresse of een opleiding managementassistent en vraag vandaag dan nog een gratis brochure aan!