Effectief zakelijk schrijven: zo doe je dat
We weten het allemaal… het schrijven van een goede zakelijke tekst kan een flinke opgave zijn. Want hoe beantwoord je klachten? Hoe formuleer je een slecht nieuwsbericht en hoe krijg je anderen enthousiast over een onderwerp dat niet heel interessant is? Het antwoord hierop is simpel: schrijf kort, formeel én persoonlijk. Hoe je dit zo goed mogelijk doet? In dit blog delen we een aantal tips met je.
Hoe korter, hoe beter
Hoe vaak betrap je jezelf erop dat je te lange teksten schrijft? Dat je veel wil zeggen in één zin, terwijl het in meerdere zinnen kan? Voorkom dat je lappen teksten schrijft. Lange zinnen zijn over het algemeen saai. De kans dat je sneller afhaakt én grammaticale fouten maakt, is tevens veel groter.
Je denkt vast ‘hoeveel woorden mag ik dan gebruiken?’ Het antwoord hierop is 12 tot 14 woorden.
En af en toe gaat het gewoon niet. Dan kom je nét toch boven die 14 woorden en lukt het je niet om binnen de marge te blijven: net zoals deze zin. En ja, daar is niet heel veel aan te doen. Probeer hier dan niet te veel tijd aan te besteden. Dan zit je maar boven die 14 woorden.
Persoonlijk en actief
We doen het allemaal: passief schrijven in plaats van actief schrijven. Dus steeds de werkwoorden ‘worden’ of ‘zijn’ gebruiken. Met passief schrijven is de kans groot dat de tekst onprettig leest en te lang is. Dit heeft te maken met het feit dat het in lijdende vorm is. Daarnaast loop je het gevaar dat je niet weet wie een bepaalde actie in een zin verricht. Kortom: de lezer ziet (belangrijke) informatie over het hoofd. En dat wil je zeker niet hebben…
Dus, actief schrijven… Hoe ga je aan de slag? Weet eerst het verschil tussen de actieve en passieve vorm.
- Actief: De managementondersteuner organiseert het bedrijfsevent
- Passief: Het bedrijfsevent wordt georganiseerd door de managementondersteuner
De eerste zin leest veel prettiger, toch? En vind je ook niet dat de tweede zin onpersoonlijker is? De eerste zin legt de nadruk op wie het bedrijfsevent organiseert. Bij de tweede zin, daarentegen, gaat het meer om het bedrijfsevent zelf en niet degene die het uitvoert. Over het algemeen laten we ook de door-bepaling weg. “Het bedrijfsevent wordt georganiseerd” krijgen we dan. Wie organiseert dan het bedrijfsevent? Ja… dat kunnen we uit deze zin niet herleiden.
Duur taalgebruik… stop ermee
Ja, we hebben allemaal de neiging om dure woorden te gebruiken. En dat is normaal, want we willen formeel schrijven en praten. Maar soms is het gewoon écht niet nodig. Tevens maak je zo veel sneller fouten. Dus voorkom duur taalgebruik en gebruik spreektaal dat grammaticaal en correct is.
Cursus Kort en Krachtig schrijven voor de assistent
De passieve vorm omzeilen: wil je weten hoe je dit doet? Wil je leren hoe je to-the-point schrijft in plaats van lang en wollig? En hoe je AI kunt inzetten om sneller en creatiever te schrijven? Tijdens de 2-daagse Cursus Kort en krachtig schrijven voor de senior managementassistent leer je je boodschap helder overbrengen in foutloos Nederlands.
Volg ons