Minder slapen en toch fit zijn?
Scherpe deadlines halen, ambitieuze projecten binnen een door de klant opgelegde tijdslimiet realiseren, overuren doen… steeds meer werknemers worden vaak gedwongen om op hun nachtrust in te korten om professionele redenen.
Omdat mensen functioneren binnen circadiaanse ritmes, een geleerd woord voor biologische ritmes waarvan de cyclus ongeveer één dag duurt – kan een ontregeling van het slaappatroon nefaste gevolgen hebben. Circadiaanse ritmes zijn nameijk vergelijkbaar met een orkest. Is het orkest op tijd dan volgt een melodie, maar is het orkest ontregeld dan volgt eerder een kakafonie.
Professor Jim Horne, directeur van het Sleep Research Centre aan de Loughborough University legt uit hoe je minder kan slapen zonder er de negatieve gevolgen van te moeten ondergaan:
- Probeer nooit om een groot stuk van je slaap over te slaan. Wie zijn slaap elke dag met 45 minuten inkort, ligt tegen het einde van de week in de touwen. Ga niet verder dan 20 minuten op weekbasis en geef je lichaam de mogelijkheid om daaraan te wennen.
- Een middagdutje geeft het beste resultaat indien het niet langer dan 20 minuten duurt en stopt net voor u in een diepe slaap raakt. Anders zal u zich wat ‘groggy’ voelen en riskeert u ‘s avonds de slaap niet te kunnen vatten.
- Programmeer jezelf. Raak je ‘s avonds niet in slaap of heb je last van jetlag download dan muziek vanwww.speedsleep.com. Deze slaapgids traint je brein om je binnen de 30 minuten in de REM-slaapfase te brengen.
- Verbeter de kwaliteit van je slaap. Regelmatig aan sport doen komt ook je slaap ten goede. Zorg er wel voor dat je genoeg drinkt. Dehydratatie is een sleutelfactor bij vermoeidheid.
Volg ons