Taaltip: U hebt of u heeft?

Dit vind je misschien ook leuk...

3 reacties

 1. Rosita schreef:

  Hoi Angelique,

  Aan jou, als taalfetisjist, heb ik de twee volgende vragen;
  Ik zie dat jij een accent aigu zet op “dat”. Zelf zet ik daar altijd een accent grave op omdat je hier een langgerekte ààà bedoelt en niet een áááá. Waarom geef jij de voorkeur aan de accent aigu?
  Volgens het Groene boekje mag je tegenwoordig: “jij kan” gebruiken, terwijl ik op school altijd “jij kunt” heb geleerd. Dat “jij kan” klinkt voor mij, als Brabantse, erg Rotterdams. Ik kan er maar niet aan wennen dat het binnen een tijdsbestek van hooguit twee jaar, zo algemeen Nederlands is geworden.
  Vertel mij eens wat jouw mening daarover is. Dat vind ik interessant.

  Groeten,
  Rosita.

 2. Angelique schreef:

  Hallo Rosita,

  Leuk dat je reageert en dat je taal ook zo interessant vindt. Dat hoor ik graag!

  De accent aigu staat daar omdat het een klemtoon betreft. De accent grave wordt alleen nog gebruikt in woorden van Franse herkomst. Op de site van Onze Taal staat het wat uitgebreider uitgelegd: https://onzetaal.nl/taaladvies/klemtoonteken-nadrukteken.

  En dit zegt Onze Taal over je tweede vraag: https://onzetaal.nl/taaladvies/je-kunt-je-kan.

  Zoals ik het begrijp wordt ‘je kan’ meer als spreektaal gezien en is het in geschreven vorm acceptabel als met ‘je’ ‘men’ wordt bedoeld. Dat deze ontwikkeling al in de 17e eeuw gaande was wist ik nog niet. Dus dank je wel voor deze vraag waardoor ik het moest nakijken. Weer wat geleerd :-).

 3. Rosita schreef:

  Dankjewel voor jouw snelle respons. Die site kende ik nog niet. Wel “Woordenlijst.org”. Daar zoek ik wel eens op als ik iets niet precies weet. Oja, die haakjes openen en sluiten staan allebei aan de bovenkant. Dat is er ook in geslopen doordat er op toetsenborden geen keuze meer is, dus ook dit is er inmiddels veranderd.

  Groeten,
  Rosita.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.