Wat gebeurt er met ogen als je de hele dag naar een scherm kijkt?
Voor velen onder ons is de gloed van een gsm het eerste licht dat we ‘s ochtends zien wanneer we wakker worden. En ‘s avonds is dat kleine schermpje het laatste wat we zien voor we in slaap vallen. De rest van de dag vullen we met het lezen van documenten en e-mails, Facebook en Netflix. Dit gebeurt er met je ogen wanneer je voortdurend naar een beeldscherm kijkt.
Zwaar op de proef
Vooral op het werk worden onze ogen zwaar op de proef gesteld. Daar is het nu eenmaal onderdeel van je job om een hele dag naar een computerscherm te kijken. Vroeger was dat allemaal niet mogelijk en daar knelt het schoentje: onze lichamen zijn gewoon niet gemaakt voor onze moderne levensstijl en voor de moderne werkvloer. Wat er met onze ogen gebeurt, is een soort verborgen epidemie. Volgens artsen zal het alleen maar erger worden. En toch is het te vermijden.
Altijd online
Technologie heeft de druk op onze ogen serieus verhoogd. Tv is niet langer de grootste boosdoener, hoewel we sinds de jaren 50 wel twee keer langer televisie kijken. Het staren naar een beeldscherm neemt vooral buiten de huiskamer toe. En uiteraard hebben al die beeldschermen en computerschermen een negatieve invloed op onze ogen.
Licht
Een andere zorg is het soort licht dat door de meeste digitale toestellen wordt geproduceerd. We weten dat ultraviolet licht een onzichtbaar gevaar is voor onze ogen, maar ook het licht dat van je gsm of computerscherm komt is gevaarlijk. Het is licht dat een hoge hoeveelheid energie bevat. Blauw licht bevat meer energie dan warme kleuren zoals oranje en rood. Het is aanwezig in zonlicht, maar dus ook in digitale schermen. Doorgaans maakt blauw licht in onze omgeving ons gewoon alerter, maar als je er te veel van toegestuurd krijgt, dan kan je er ook slecht van slapen.
We slagen er ook niet in om blauw licht weg te filteren. In het slechtste geval kan ons zicht er echt van verslechteren en dat is onomkeerbaar.
Oplossingen
Gelukkig zijn er manieren om de schade te beperken. Maar in elk geval zullen mensen zich bewust moeten zijn van het probleem en bereid moeten zijn om iets aan hun levenswijze te veranderen. Het is nog het gemakkelijkste om iedere twintig minuten zo’n 20 seconden pauzete nemen. Gewoon even wegkijken naar iets wat ongeveer vijf tot zes meter van je verwijderd is. Je kan ook iets vaker met je ogen knipperen. Meestal doe je dat juist minder wanneer je naar een scherm staart. Daardoor drogen je ogen uit. De helderheid van je beeldscherm aanpassen en verder gaan zitten is ook een nuttig alternatief.
Er zijn ook technologische oplossingen. Zo heeft Apple de optie Night Shift ontwikkeld. Daarmee worden de kleuren op het beeldscherm naar het warmere stuk van het visuele spectrum verschoven. F.lux is nog een app die je kunt downloaden en die ongeveer hetzelfde doet.
Je kan je ogen ook beschermen door bijvoorbeeld lenzen te dragen. Zo bestaan er al lenzen die blauw licht kunnen blokkeren. Die technologie zal met nog meer oplossingen komen, maar we moeten ons bewust zijn van de gevaren die onze ogen iedere dag lopen. En we hebben er maar twee, dus we kunnen er best zorg voor dragen.
Bron: ExpressBusiness
Volg ons