Categorie: Vakkennis

Brief ondertekenen meerdere personen_pexels 0

Hoe onderteken je een brief namens meerdere personen?

Een brief opstellen is vaak een routineklus. Maar wat als je die brief moet ondertekenen namens twee of zelfs drie mensen? Welke naam zet je dan bovenaan? Wie ‘ondertekent’ feitelijk? En hoe laat je het er netjes en professioneel uitzien? In dit artikel lees je stap voor stap hoe je een brief ondertekent namens meerdere personen met een aantal praktische tips die je meteen kunt gebruiken.

tangconstructies voorkomen in je tekst 0

Zo voorkom je tangconstructies in je teksten

Of het nou gaat om een e-mail namens je manager, een verslag van een overleg of een uitnodiging voor een evenement: als secretaresse zorg jij ervoor dat het professioneel, duidelijk én prettig leesbaar is. Toch is dat niet altijd zo simpel. Sommige zinnen worden ineens veel te lang, en voor je het weet struikelt de lezer over je goedbedoelde boodschap. Herkenbaar? Dan heb je mogelijk te maken met een tangconstructie. Een taalkundige knoop die de helderheid van je tekst flink in de weg zit. In dit artikel leggen we je uit wat tangconstructies zijn en ze kunt voorkomen.

De rol van secretaresse verandert_pexels 0

De rol van secretaresse verandert en dit kun je doen

De manier waarop we werken verandert snel. AI is in opkomst, duurzaamheid staat steeds hoger op de agenda en veel standaardtaken worden inmiddels overgenomen door slimme systemen. Dat merk jij als secretaresse of managementassistent waarschijnlijk nu al en die ontwikkeling gaat alleen maar verder. Misschien ziet jouw werk er over een paar jaar heel anders uit. Maar laat dat je niet afschrikken. Zie het juist als een kans om mee te bewegen, nieuwe vaardigheden te leren en je rol opnieuw vorm te geven. Een rol met meer impact, meer inhoud en vooral meer ruimte om echt het verschil te maken. In dit artikel lees je hoe je dat aanpakt, met vier praktische stappen die je helpen groeien in een werkwereld die volop in beweging is.

Effectief communiceren op de werkvloer_pexels 0

7 tips voor effectief communiceren op de werkvloer

Van overleg met je manager tot een snel praatje met een collega of een telefoontje met een klant: communiceren doen we de hele dag door. Maar komt jouw boodschap ook altijd over zoals je bedoelt? Eén blik, zucht of verkeerd gekozen toon kan al voor ruis zorgen. Gelukkig kun je daar zelf veel in sturen. In dit artikel vind je 7 praktische tips om effectiever te communiceren op de werkvloer – zonder dat je jezelf hoeft te veranderen.

i.o. ondertekenen voorbeeld_pexels 0

I.o. ondertekenen: voorbeeld voor brief of e-mail

Je kent het vast wel: je moet een e-mail of brief versturen namens je leidinggevende, maar die is er op dat moment niet om zelf te ondertekenen. In zo’n geval onderteken jij het bericht — niet uit eigen naam, maar in opdracht. Daarvoor gebruik je de afkorting “i.o.” Heb jij deze afkorting al vaker gebruikt? Dan vraag je je misschien af: gebruik ik ’m eigenlijk wel op de juiste manier? En — niet onbelangrijk — is het juridisch gezien eigenlijk wel geldig? In dit artikel lees je alles wat je daarover moet weten: van duidelijke voorbeelden en praktische tips tot juridische aandachtspunten en veelvoorkomende misverstanden.

Ondersteuner naar infuencer_pexels 0

Van ondersteuner naar influencer: vergroot je invloed

Je hoeft geen influencer te zijn om zichtbaar te zijn op je werk. Geen filters, ringlamp of perfect gestylede feed – jouw zichtbaarheid draait om wat je doet, niet om hoe het eruitziet. Jij denkt vooruit, houdt overzicht, lost problemen op nog vóór ze ontstaan en zorgt dat de rest kan blijven draaien. Misschien niet in de spotlight, maar wél met impact. En juist daarom is het belangrijk dat jouw toegevoegde waarde ook echt gezien wordt. In dit artikel ontdek je hoe je je invloed als support professional versterkt – zonder poespas, maar met slimme stappen, praktische tips en een frisse blik op zichtbaarheid. Geen likes nodig! Wél lef, inzicht en het besef dat jouw werk ertoe doet.

Taalitp_aan elkaar schrijven of los 0

Taaltip: Los, aan elkaar of met een koppelteken?

Twijfel je of je een woord aan elkaar moet schrijven of juist los? Of wanneer je een koppelteken of hoofdletter gebruikt? Dan ben je zeker niet de enige. In e-mails, verslagen of agenda-afspraken sluipt zo’n fout er makkelijk in, vooral als woorden in spreektaal als één geheel klinken. In dit artikel leggen we het verschil uit tussen woordgroepen, samenstellingen en afleidingen, wanneer je een koppelteken gebruikt, én hoe het zit met hoofdletters en de klassieker: hun of hen. Mét duidelijke regels en voorbeelden die je vast herkent uit je dagelijkse werk.

Afkorting niet aanwezig_taaltip 0

Zo geef je de afkorting ‘niet aanwezig’ duidelijk aan

Je notuleert een vergadering, iemand ontbreekt, en je schrijft: n.a.. Handig, toch? Totdat je collega vraagt: “Wat betekent dat eigenlijk?” Jij bedoelde natuurlijk dat ze niet aanwezig was, maar zij dacht dat het misschien een actiepunt was of dat er iets mis was gegaan. Het zijn van die kleine misverstanden die je zó over het hoofd ziet, maar die wél tot verwarring kunnen leiden. Hoe geef je dan  netjes aan dat iemand er niet bij was met een duidelijke afkorting voor niet aanwezig? Gebruik je n.a., afw. of toch iets anders? En hoe voorkom je dat iedereen het op een andere manier interpreteert?

voor en nadelen AI 0

De voor- en nadelen van AI voor het secretariaat

AI-tools zijn tegenwoordig niet meer weg te denken op de werkvloer, ook niet op het secretariaat. Of je nu werkt met ChatGPT, Microsoft Copilot of de automatische transcriptie in Microsoft Teams: steeds meer taken kunnen met een beetje hulp van slimme technologie sneller, makkelijker of zelfs automatisch. Superhandig natuurlijk. Maar je vraagt je misschien ook af: wat betekent dit voor mijn werk? Wat zijn de risico’s? En hoe blijf ik als secretaresse van toegevoegde waarde als AI steeds meer taken overneemt? In dit artikel zetten we de voor- en nadelen van AI op een rij. Wat werkt er écht? En waar moet je mee oppassen?

Gratis AI-tools voor secretaresses 0

Gratis AI-tools die elke secretaresse zou moeten kennen

Werk je op een laptop van je werk waarop je zelf niets mag installeren? Of wil je gewoon geen gedoe met plug-ins, koppelingen of privacy-issues? Dan is deze lijst handig voor jou! In dit blog delen we een overzicht van gratis AI-tools die je direct via je browser kunt gebruiken, zonder dat je iets hoeft te installeren. Het enige wat je wel moet doen, is een account aanmaken, daarna kan je meteen aan de slag.