Een goede balans als je verliefd bent op een collega
De werkvloer zit vol met relatiemateriaal. Maar pas op: als samenwerkend stel neem je wel je werk mee naar huis. Gelukkig zijn daar oefeningen voor.
Verliefd worden op je collega, dat gaat net als met een leuk liedje. Hoe vaker je dat hoort, hoe leuker je het vindt. Dat zit zo: alles wat we neutraal of positief zien, raakt bekend en voelt vertrouwd. En juist dat vinden we prettig, weet Esther Kluwer, bijzonder hoogleraar duurzame relaties en welzijn aan de Radboud Universiteit.
En zo bekeken is het heel logisch dat je de liefde vindt op kantoor of in de fabriek. Zeker sinds meer vrouwen een baan hebben, is werk een hotspot voor de liefde geworden. Het CBS telde eens 296 duizend mensen met een relatie op de werkvloer.
Vaste banen bleken bij dat onderzoek beter voor de liefde dan wisselende contracten. Hoe korter een werknemer in dienst is, hoe lager de kans dat de partner bij hetzelfde bedrijf werkt.
Hoe springt de vonk nu over het bureau?
Voor de stelling ‘tegenpolen trekken elkaar aan’ is weinig bewijs te vinden. Elkaar vaak zien, bevordert de aantrekkingskracht. En we zijn dol op een beetje van onszelf in die leuke collega. ,,Als je iets herkent, heb je sneller een klik. Hoe meer je op elkaar lijkt, hoe aantrekkelijker je elkaar vindt.”
De werkvloer loopt vol relatiemateriaal: dezelfde achtergrond en opleiding en ook nog eens praktisch hetzelfde werk. Woest aantrekkelijk.
Vinden collega’s elkaar eenmaal, dan volgt thuis een minder leuke klus voor het stel. Een onderzoek naar de vraag hoe mensen thuis met hun werk omgaan, biedt een inkijkje. Is je leven druk-druk-druk, dan is het lastiger thuis je aandacht los te maken van de job.
Hoe vind je een goede balans?
Is het tijdens een reorganisatie of fusie een en al ellende, dan zijn deze drukke baasjes opeens een stuk minder beschikbaar voor hun geliefde collega. Een brisant relatierisico, want voor je het beseft, vliegt er thuis ook een fte’tje uit.
Mensen die werk en privé goed scheiden, beheersen de kunst om thuis de knop om te zetten. Dat talent heeft eigenlijk elk werkstel nodig, denkt relatiekenner Kluwer. Gelukkig zijn er wetenschappelijk bewezen oefeningen.
Zo moesten proefpersonen aan het einde van de werkdag drie dingen bedenken waarvoor ze hun partner dankbaar waren. ,,Dat hielp werknemers die moeite hadden met de balans werk en privé”, zegt Kluwer.
,,Je kunt bijvoorbeeld een app bedenken voor het einde van de werkdag: ‘Ga even rustig zitten’. Denk aan je partner en benoem drie positieve dingen.” Dat mag ook zonder app.
Bron: Eindhovens dagblad
Volg ons