Workshop Correct Zakelijk Schrijven (NT1; Nederlands Spelling, Zinsbouw en Tekstopbouw)

Workshop Correct Zakelijk Schrijven (NT1; Nederlands Spelling, Zinsbouw en Tekstopbouw)

Deze cursus wordt beoordeeld met een 9.4

Prijs: €795,00

Gratis brochure aanvragen
Opleidingen worden aangeboden in samenwerking met Springest

Correct zakelijk schrijven (Nederlands Spelling, Zinsbouw en Tekstopbouw).

Met deze 4-daagse online workshop spijker je jouw kennis van de Nederlandse spelling, zinsbouw en tekstopbouw snel en plezierig bij.

De workshop wordt gegeven door Lotte Gerestein, onze enthousiaste en zeer ervaren trainer Zakelijk Nederlands. Lotte heeft Nederlandse taal en cultuur en Literatuurwetenschap gestudeerd. Door haar achtergrond beschikt zij over de juiste vakkennis en heeft zij een frisse blik op het vak.

PROGRAMMA

4 sessies van 9:30 tot 12:30 uur plus 1 uur zelfstudie per keer.

De lesdagen zijn verspreid over meerdere weken. Tussen de lesdagen door maak je verdiepende opdrachten voor spelling, tekstopbouw en zinsbouw. Met de opdrachten herhaal je direct de theorie en ontdek je waar jouw knelpunten zitten.  

Voor deze training wordt gebruikgemaakt van het online platform van de Taaltrainer. Hier vind je de theorie en de opdrachten. Het platform staat een jaar tot je beschikking, zodat je jezelf ook na de cursus kan blijven ontwikkelen.

We behandelen de onderstaande thema’s:

Werkwoordspelling

Dit onderdeel is voor iedereen die d’tjes en t’tjes soms vermijdt en nu eens een keer echt wil weten hoe het zit. We bespreken ook de regels voor werkwoorden die uit het Engels komen, zoals managen en deleten.

Overige spelling

In dit onderdeel behandelen we spellingkwesties die de spellingcontrole niet of nauwelijks constateert en soms juist verkeerd corrigeert.
– Aan elkaar, los of met een streepje?
Wanneer schrijf je woorden aan elkaar, wanneer schrijf je woorden los en wanneer gebruik je een streepje? We besteden ook aandacht aan samenstellingen met Engelse delen zoals account(-)manager en smartphone(-)kabeltje.
– Trema, streepje of apostrof?
Waarom schrijf je bijvoorbeeld zzp’er en niet zzp-er? En schrijven we ge-upload of geüpload? 
– Tussen-n en hoofdletters
Maak een ritje door de Veluwe en je passeert vele pannekoekenhuizen. Waarom schrijf je nu pannenkoekenhuizen, met tussen-n? En waarom staat die n niet in groentetaart en in zonnestralen? De hoofdletter is al belangrijk in je aanhef: Geachte mevrouw de Vries of Geachte mevrouw De Vries? En is het eerste kerstdag of Eerste Kerstdag?  

Tekstopbouw en alinea-indeling

Hoe bouwen we zakelijke teksten op en hoe breng je structuur in een tekst aan voor de lezer? In dit onderdeel doorlopen we de onderdelen van een zakelijke tekst. We analyseren elkaars schrijfopdrachten en wisselen stijladviezen uit.

Zinsbouw

In dit onderdeel behandelen we dezelfde vragen, maar dan op zinsniveau: hoe bouwen we zinnen op en hoe breng je structuur in je zin aan voor de lezer? Waar zet je een komma en waar een punt? Hoe combineer je twee zinnen met elkaar; wat mag je weglaten en wat niet? En wanneer is een zin te lang? We kijken samen naar de opbouw van een zin en we behandelen de meest voorkomende zinsbouwfouten, zoals dubbelop formuleren en foutief samentrekken.

Woordkwesties

Twijfelgevallen om de cursus mee af te sluiten. Wat zegt jouw intuïtie? Dat is een meisje die, dat, of wat ik al heel lang ken? Is het nou groter als mij of groter dan ik… of groter als ik? En kies je voor beide of beiden meisjes? We behandelen de geldende taalnormen.

PLANNING 2022

Je kunt kiezen uit:

Workshop maart:
dinsdag 8 maart
dinsdag 15 maart
dinsdag 22 maart
dinsdag 29 maart

Workshop oktober/november:
dinsdag 4 oktober
dinsdag 11 oktober
dinsdag 1 november
dinsdag 8 november

Alle sessies zijn van 9:30 tot 12:30 uur. 

LOCATIE

Online, via Zoom

GROEPSGROOTTE

Minimaal 4, maximaal 8 deelnemers

KOSTEN

€ 595,00 per deelnemer, exclusief 21 % btw. Inclusief schrijf- en studiemateriaal en 1 jaar toegang tot ons platform De Taaltrainer Online Leren. 

Workshop Correct Zakelijk Schrijven (NT1; Nederlands Spelling, Zinsbouw en Tekstopbouw)

Deze cursus wordt beoordeeld met een 9.4

Prijs: €795,00

Gratis brochure aanvragen
Opleidingen worden aangeboden in samenwerking met Springest