Exit perfectionisme! Mag het ietsje minder?

Dit vind je misschien ook leuk...

6 reacties

 1. Ineke van Klaarbergen schreef:

  Erg herkenbaar!
  Pas de tips ten dele al toe, maar fijn om te horen dat anderen hier ook ‘last’ van hebben.
  Perfectionisme heeft echter ook z’n voordelen. Men is altijd lovend over je perfecte werk.
  Maar … weegt dit op tegen de nadelen? Deze afweging moet je voor zelf maken. Voor mij is dit per situatie verschillend en ik probeer per keer een afweging te maken. Bewustwording is een eerste stap in dit proces.

 2. Ingrid van Dijk schreef:

  Beste Ineke,

  Wat leuk om te lezen dat je de tips al ten dele toe past. Ben benieuwd wat het je oplevert. Kun je je eigen lat al wat minder hoog leggen?
  En ja, bewustwording is de eerste stap. Zonder bewustwording kun je je gedrag ook niet aanpassen.
  Dank je wel voor je reactie! Ingrid.

 3. Joyce Dunnewold schreef:

  Hoe herkenbaar! Vooral het laatste punt van de opsomming, ik ben behoorlijk streng voor mezelf.

  Toch probeer ook ik mijn perfectionisme tegenwoordig al een beetje te temmen. Toch zie ik ook wel veel voordelen.
  Zoals Ineke al zei: het valt wel op als iets tot in de puntjes verzorgt is. Ik kan mijn werk over het algemeen met een goed gevoel afronden, juist omdat ik weet dat ik er alles aan gedaan heb om het zo goed mogelijk te doen (uiteraard geldt dit voor de echte belangrijke dingen, dit kan niet bij kleinigheden). Als er iets niet helemaal klopt, ook al is het een ‘pietluttig’ dingetje, dan kan ik daar wel van balen.

  Maar ik ben wel realistisch: het blijft iets kleins, dus echt druk erom maken heeft ook weinig zin. Wel merk ik dat mijn eerste versies vaak al prima gevonden worden, terwijl ik er dan nog niet tevreden genoeg mee ben. Daar valt wel tijd te winnen. Dus toch maar een wat sneller tevreden zijn.

 4. Ingrid van Dijk schreef:

  Inderdaad, Joyce. Eerder tevreden zijn levert echt rust en tijdwinst!

 5. Yvonne schreef:

  Ingrid, bedankt voor de tips. Ik wil ze zeker uitproberen. Maar ik blijf het moeilijk vinden zoals uit navolgende anekdote blijkt. Vandaag stuurde ik een pdf-file door zonder deze eerst te controleren en ja hoor… er stond een verkeerde datum in, dus… toch maar weer even checken in het vervolg!!! Uiteindelijk bespaart deze kleine controle meer tijd dan het naderhand terugdraaien en corrigeren.

 6. Me schreef:

  Maar wat als je baas perfectionistisch is en je het nooit goed genoeg kan doen? Ik ben zelf al perfectionistisch, maar mijn baas gaat nog een stapje verder. Dat betekent dat ik vaak heel onzeker ben over mijn werk en dus extra spastisch te werk ga en juist fouten ga maken…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.