Op zoek naar een nieuwe secretaresse baan? Do’s and Dont’s.
De afgelopen tijd is er veel geschreven over het secretaressevak. Helaas was dat voor de secretaresse niet al te rooskleurig. Het meerendeel van deze berichten ging namelijk over de (verdere) daling van het aantal secretaresse banen. In dit artikel enige relativering, want de daling betreft vooral de functies op lager en middelbaar niveau, zoals administratief medewerkers, secretariaatsmedewerkers en receptionisten.
In een artikel van het UWV is (gelukkig) ook te lezen, dat er over de gehele administratieve beroepsgroep, juist een lichte groei van het aantal banen te zien is. En dit komt voornamelijk, omdat er juist een stijgende vraag naar directiesecretaresses is.
Concurrentie
Door de daling van het aantal secretaresse banen is het momenteel erg lastig om werk te vinden, want er zijn veel secretaresses op de arbeidsmarkt beschikbaar. Tijd om eens een aantal de do’s and dont’s op een rijtje te zetten.
Don’t
- Plaats niet “Beschikbaar voor werk” in je LinkedIn Title; de recruiter (of potentiële nieuwe werkgever) weet dan nog steeds niets… Beter is om erin te zetten naar welke functie(s) je op zoek bent.
- Verouderde informatie; een LinkedIn profiel is altijd actueel. Een bijbaantje van 15 jaar geleden mag je dus gerust weglaten…;-)
- Vermeld niet dat je op zoek bent naar een “nieuwe uitdaging”; dat is iedereen die solliciteert al.
- Het online delen van frustratie over je ontslag en de arbeidsmarkt, draagt niet bij aan je gewenste ‘fris en fruitige’ eerste indruk.
- Stuur geen saaie cv; een wit vel, met alleen een paar opsommingen valt echt echt op in die grote stapel met cv’s.
- Een foto weglaten of een foto in “actie” toevoegen; een cv of een LinkedIn profiel zonder foto nodigt niet echt uit om verder te kijken. Ook een foto met een wijntje in je hand op het strand komt niet zo professioneel over.
- Schrijf niet vanuit de derde persoon. Je introduceert jezelf!
- Vermijd containerbegrippen; op bijna elk profiel en/of in bijna elk cv staat dan een sollicitant een harde werker is, eerlijk, flexibel en geen 9 tot 5 mentaliteit heeft. Elke professional is eerlijk, werkt hard, flexibel en heeft geen 9 tot 5 mentaliteit. Geef liever een heldere toelichting op de competenties waarmee jij jouw persoonlijke aanpak en denkwijze achter het werk inzichtelijk maakt.
Do’s
- Vermeld in je cv en/of brief duidelijk welke resultaten heb je behaald.
- Geef aan wat jouw nieuwe werkgever van jou kan verwachten.
- Denk goed na over de trefwoorden waar je op gevonden wilt worden en verwerk deze vervolgens in je LinkedIn samenvatting. Zorg dat de samenvatting ook makkelijk leesbaar is en niet al te lang.
- Zorg voor minimaal 3 aanbevelingen op je LinkedIn profiel: pas dan beschouwt LinkedIn je profiel als compleet. Zoeken recruiters dan op een bepaald trefwoord, dan worden de complete profielen als eerste getoond.
Heb je gesolliciteerd of heb je interesse in een functie? Bel en stel nadere relevante vragen! Goed voorbereid laat je een extra indruk achter die net het verschil kan maken om uit de stapel getrokken te worden (‘Och, hier is het cv van de gemotiveerde persoon met wie ik dat interessante gesprek had.’)
Nog beter, laat een ander je aanbevelen bij de HR-adviseur/recruiter. Kijk dus wie je in je netwerk hebt en al een contact heeft bij het bedrijf.
Hoi Sandra,
Bedankt voor je tip!
Groet, Ingeborg